Od Bjelovara do Dubrovnika

This entry is part 1 of 22 in the series Strijela 1M

Doći iz Bjelovara do Dubrovnika – nije bilo baš tako jednostavno u prvome dijelu 1992 godine. Alen Habek sa suborcima došao je sve do parka Gradac, kao član posade (operater) na STRIJELA M1. (U originalu naravno Strela M1!) Ovakva sredstva (kao i STRELA M2) sigurno su pridonjela tome da se avioni tzv JNA nisu više šetali kako im se svidi. Naučili su naime da lako mogu zaorati nosom neku ledinu. Ili zanjorit u lepi plavi Jadran?

Uskoro više slika i opis puta Strijela M1 od Bjelovara do Dubrovnika.

 

Poslije slave…

This entry is part 2 of 22 in the series Strijela 1M

Utihnula je glazba, pogasili se reflektori, razmontirale se bine, smotale ratne zastave, završeni su govori i brojenje šteta i učesnika. Bilo je lijepo i ponekad potresno. Ali – završena je proslava 20 godišnjice oslobođenja Dubrovnika i okolice. Meni uvijek izaziva gorčinu taj dio, kraj rata, taj 8 mjesec 1995 kada su pobili našu mladost na plaži. Čin zloče, prokletstva i neljudskosti, ubilački nagon barbara.

Ali dobro, mi smo slavili godišnjicu, sjetili se poginulih, držali govore, isticali barjake, skoro cijela vlada se skupila, a sve to uz neriješena pitanja o Prevlaci, Kleku, škojima itd, 20 godina kasnije. O povratu opljačkanog isto se nije previše pričalo. Ili nije nikako??

     Ma politika ko politika, sve sam sigurniji da je to vražja nauka. U svoj toj slavi i proslavama, kao i uvijek prije, nema mjesta onim malim zupčanicima, polugicama, kotačićima koji su prije 20 godina stajali na nekim zamišljenim crtama, zvanim granice, prije toga isprašivši došljake doma, što u vozilima, što u horizontali. Naravno, onim pravim, ne onim proizvedenim poslije rata.

E to me jedi… bio je tamo i pričao i onaj od dokumentacije, gospar Ante Nazor, koji do nas drži ko do lanjskog snijega, jer do danas nije s ovoga bloga pokupio ništa. A imao je ponešto… Nudilo se… ma nije imo kad.  Neću biti tako bezobrazan i reći da do nas i tako drže kao da nas nema, OSIM kad se ije, pije i trumpa!! Onda nas se sjete…

I zato, evo mali prilog, priča jednog kotačića, zupčanika, polugice –  jednog Alena koji se kao mali igrao jojstyckom, a kao veliki je istim alatićem mogao uništavati avione i ubiti podosta “žive sile”. Ali Alen nije iz Grada, Alen je malo podalje, tamo daleko negdje gdje je neki Bjelovar… I “Strijela” koju je mogao odapeti sa jojstyckom je došla otamo? Kuda, kako? Ma evo vam pa čitajte!

I hvala, Bjelovarci i svi drugi!

P.S. Sliku Strele M1 nisam našao na internetu, ali Alen je usliko…

NASTAVLJA SE

 

Alen…

This entry is part 3 of 22 in the series Strijela 1M

ALEN HABEK: sjećanje iz JNA 1988 godine: Bio sam operater na pzo topu 20/3 mm, sa joystikom za upravljanje.

Od malena sam volio avione, pa čak naravno sa šest, sedam godina htio biti i pilot, sve sam o njima znao, tako da mi je odgovaralo da budem u tom rodu vojske. Znao sam svaki model aviona, sakupljao sličice, postere… Ameri imaju f-16, Rusi Mig ovaj, Mig onaj, “mi“ galeb, jastreb, orao, g-4, Francuzi Miraže, Englezi Hariere. Obožavao sam i video igrice, dosta sam sa 15-16 godina visio u Luna-parku, potrošio brdo novaca (tatinih naravno) tako da sam imao „iskustvo“ upravljanja joystikom! Taj rod vojske kao da je izmišljen za mene i moje „sposobnosti“! Read more »

Strijela 1M

This entry is part 4 of 22 in the series Strijela 1M

Evo i malo više podataka o “Strijelama”, a zainteresiranima je Alen opisao i kako se radi sa Strijelom 1M. 

STRIJELA 1M

Strijela 1M je oružje namijenjeno uništavanju zrakoplova u dolasku i odlasku, za razliku od Strijele 2,ručnog raketnog lansera koji gađa avione samo u odlasku. Kod Strijele 2 se znalo dogoditi da se žiroskop „prevari“,što je povezano s kutom leta aviona, njegovom brzinom i manevrima pa su naši pogodili i avione u dolasku. Strijela 2 ima manju raketu pa samim time i manju visinu gađanja aviona, nekih 2000-2500 metara.

Pokušati ću opisati princip rada Strijele 1M. Read more »

Bjelovar – 1

This entry is part 5 of 22 in the series Strijela 1M

Alen je iz Njemačke, gdje je bio u posjeti kod djevojčinih roditelja, krenuo automobilom i preko slovenije se vratio u Bjelovar. Evo kako je njemu izgledao početak rata:

Stigli  smo u Bjelovar i tamo sam u 6 mjesecu pristupio narodnoj naoružanoj zaštiti. U 12. mjesecu 1991 pristupio sam 1 STRD PZO Bjelovar i bio raspoređen u Novoj Rači kod Bjelovara.

 U gradu se osjećala napetost ni rata ni mira. JNA vojnici su znali pucati svaku noć. Kada su išli iz glavne vojarne dostavljati hranu skladištima i ostalim vojnim objektima raštrkanim po gradu, iza TAM-ića koji je vozio hranu vozio je i kamion pun vojnika, naoružanih, a gore na kabini je bio mitraljezac. Read more »

Bjelovar – 2

This entry is part 6 of 22 in the series Strijela 1M

Evo, izgleda da se treba vratiti opet na početak i Alena na Gracu ostaviti za kraj! Kronologije se treba držati… Otkuda nam Strijela?? E to je opisao Ivan Banić, a ja bih naslovio: opremanje i  put od Bjelovara do Ploča.

PRIČA IVANA BANIĆA: ZABORAVLJENA PRIČA BJELOVARSKIH SOKOLOVA

Imao sam tada nepunih 37 godina, obitelj, suprugu i kćer sa nepunih 14 god. Sretna, mlada obitelj sa svim što se poželjeti može. U jednom skromnom životu obitelji pune ljubavi, sreće i razumijevanja, sa kućom koju smo sami izgradili, sigurnim poslom i idealima tinejđerice o svojoj budućnosti, ali i što je najgore sa stegom u društvu koja je svakodnevno željela stezati sve više i više. I tada smo odlučili – nećete više, želimo svoju slobodu, svoju demokraciju i svoju Hrvatsku! Read more »

Bjelovar – 4

This entry is part 7 of 22 in the series Strijela 1M

PRIČA IVANA BANIĆA: ZABORAVLJENA PRIČA BJELOVARSKIH SOKOLOVA

Ukrcali smo Strijelu na trajekt gdje je već bilo sve krcato vojskom. Postrojbe su bile iz svih krajeva Hrvatske ali mi smo bili jedinstveni i svi su nas gledali. Tek tada smo postali svjesni da smo nekom važni i da naša prisutnost nešto znači. Read more »

Bjelovar – 3

This entry is part 8 of 22 in the series Strijela 1M

PRIČA IVANA BANIĆA: ZABORAVLJENA PRIČA BJELOVARSKIH SOKOLOVA

Ustrojavanjem oklopne bojne, sa istom ide i  desetina Strijele1 Mu okolicu Zagreba. Od svih raspoloživih ljudi i osvojene tehnike ustrojeni su vodovi PZO 105 brigade Bjelovar i 1 STRD PZO Bjelovar. Sve do studenog 1991 1STRD je imao zadatak braniti grad Bjelovar i širu okolicu. Read more »

Bjelovar – 5

This entry is part 9 of 22 in the series Strijela 1M

PRIČA IVANA BANIĆA: ZABORAVLJENA PRIČA BJELOVARSKIH SOKOLOVA

Bio je kraj travnja i jako vruće. Smjestili smo se svi zajedno ispod Strijele u hlad. Odjednom čujemo mumljanje negdje u zraku. Znali smo da su to neprijateljski zrakoplovi jer su ostali letovi bili zabranjeni. Zapovijed je bila da u slučaju naleta zrakoplova bojevo djelujemo. Nismo se mogli orijentirati i odrediti smjer odakle zvuk dolazi, a od vizualnih osmatrača koji su bili raspoređeni po brdima od Mostara do Metkovića nismo dobili nikakvu obavijest. Read more »

Bjelovar – 6

This entry is part 10 of 22 in the series Strijela 1M

PRIČA IVANA BANIĆA: ZABORAVLJENA PRIČA BJELOVARSKIH SOKOLOVA

U trenu smo bili spremni. Imao sam uređaj i slušao dojave, a operater Marijan me gledao kao u Boga da mu pokažem gdje su – jer nam u Strijeli nije radila veza! I onda, začuli smo ih i ugledali. Sjećam se, Dugi, koji je stajao pored mene je viknuo-Banana! Eno ih! Dolazili su iz pravca Metkovića pravo na nas. Pokazao sam Marijanu, on se okrenuo sa lanserom i tada znam  da mi je srce bilo negdje u grlu a udaralo je strahovito. Read more »

Bjelovar – 8

This entry is part 11 of 22 in the series Strijela 1M

I tako, Ivan je ispričao svoj dio priče, a Strijela je stala negdje oko Ploča. Što je bilo dalje? Vraćamo se Alenu i njegovome dijelu priče!

POČETAK

     Naša postrojba 1 STRD PZO BJELOVAR je bila na terenima koji su uglavnom bili u ravničarskim krajevima: Pakrac, Lipik, Daruvar, Đakovo, Osijek, Prekopakra i Bjelovar sa okolicom. U Novoj Rači, petnaest kilometara od Bjelovara smo čuvali mali aerodrom za poljoprivredne avione. Pitate se koji je značaj imao? Pa oni avioni, dvokrilci i jednokrilci za zaprašivanje polja i usjeva, koji su iznad Vukovara i Vinkovaca bacali bombe od hidrofora, minobacačke granate i sličan „avionski“ asortiman naoružanja, bili su upravo tamo stacionirani. Read more »

Bjelovar – 7

This entry is part 12 of 22 in the series Strijela 1M

PRIČA IVANA BANIĆA: ZABORAVLJENA PRIČA BJELOVARSKIH SOKOLOVA

Dani poslije opisanog napada zrakoplova bili su užasni jer smo skoro svi dobili virozu crijeva, proljev. Stres je učinio svoje i sve što smo stavili u usta skoro tjedan dana, išlo je istog trena iz nas van. No nismo se dali jer smo znali da idemo dalje, da idemo u obranu Dubrovnika. Read more »

Bjelovar – 9

This entry is part 13 of 22 in the series Strijela 1M

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

MOJ DOLAZAK U ORAŠAC

 Bez lažnog dodvoravanja ikome: bio sam ponosan što idem u Dubrovnik. Stari Hrvatski grad, izmučen u ratu do tada, drugačiji okoliš od našeg ravničarskog, volim more… Sve su to elementi koji su prevladali da pristanem ići. Znao sam da neću biti heroj, da neću posmicati 100 četnika i da neću ići u borbu prsa o prsa. Ali sam isto tako znao da ću dati sve od sebe da tim oružjem što ga imam, zaštitim i dečke koji sa ćuka navode topnike i te topnike i tenkove, borce koji na prvoj crti jurišaju na neprijatelja, grad Dubrovnik. Read more »

Bjelovar – 10

This entry is part 14 of 22 in the series Strijela 1M

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

Stalno se čuju eksplozije u daljini, pa malo bliže. “Tu su i vaši iz Bjelovara sa samohodnim haubicama”, kaže isti gospodin. Pitam ja dali četnici tuku po Orašcu? Kaže gospođa: “Ma cijeli rat nije pala granata tu kod nas”. Tek što je to izrekla, grune granata u brdo iznad, dvjesto metara dalje. Read more »

Bjelovar – 11

This entry is part 15 of 22 in the series Strijela 1M

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

 

A na plaži grafiti: ovo je srbija, ovo je crna gora, četiri es, rade, milovan – trebinje…

U tom trenu dvije granate padnu ponovno u more, valjda je bio prebačaj. Vikne Goran: Dosta je bilo, pa nisam lud da poginem na plaži! Tek tada sam shvatio da stvarno, ali stvarno nismo tu došli ljetovati. Konačno mi je došlo iz dupeta u glavu! Read more »