Ratni dnevnik

This entry is part 1 of 19 in the series Ratni dnevnik

Tko, što, gdje, kada?? Po redu: gospođa Anka Duper iz Mlina, izbjeglica, izbjegličko naselje Babin kuk, konac 1991. Gospođa Anka i gospar Pero, stanovnici naselja od 5 listopada 91… Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 2 dio

This entry is part 2 of 19 in the series Ratni dnevnik

Dnevnik iz Domovinskog rata (15.9.-18.11.’91.)

Posted on by gdja Anka Duper

Već u toku ljeta 1991. godine u Dubrovnik su stigle izbjeglice iz Vukovara, uglavnom žene i djeca. Smješteni su u hotel “Jadran” u Lapadu. Tužno je bilo sretati ih putem žalosne, izgubljene, obično s najlon kesom u ruci. Jedno jutro u hotelu “Astarea” gdje sam radila govori mi moja prijateljica Ana Knego: “dolazi pomalo i jesen, a izbjeglicama fali odjeće. Jučer je bila moja mama te im odnijela nešto što misli da bi im bilo potrebno. Hoćemo li i mi pripremiti nešto odjeće i obuće pa poći?” Složila sam se. Ujutro mi govori: “znaš što mi je rekao muž? Odnesi im ali znaj da nas očekuje isto”. Mi smo se tome smijale, i mislile kako je on veliki pesimista, jer nijesmo vjerovale da će do toga doći.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 3 dio

This entry is part 3 of 19 in the series Ratni dnevnik

25. rujan

U Konavlima se i dalje puca. Mještani tih sela nijesu naoružani, ali bi htjeli braniti svoj dom. Poneko ima svoju lovačku pušku i to je sve. Po noći su se uključili i brodovi pa gađaju topovima. Nema mrtvih ni ranjenih. Danas smo organizirali Crveni križ, koji će djelovati u Župi.

26. rujan

Puca se sve jače. Već postaje opasno na kraju Konavala. Danas iseljavaju sela: Pločice, Vodovađa i Mikulići. O stanju na našem području radio Dubrovnik izvještava 24 sata. Noćas je i Dubrovnik zamračen. I pored toga održava se koncert u crkvi Male Braće. Pokušali su desant u luku Molunat, ali su odbijeni. Puca se sa brodova, a bačeno je i nekoliko bombi.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 4 dio

This entry is part 4 of 19 in the series Ratni dnevnik

03. listopad

I ovdje smo doživjeli bombardiranje. Baš smo bili kod auta da nešto uzmemo kad je vrlo nisko naletio avion i bacio bombe na brdo Petka, gdje je bio smješten Krizni štab. Pogođen je i zapalila se šuma koja je brzo ugašena. I dalje nema vode i struje. U Suzi smo po danu bili u skloništu, t.j. podrumu iste zgrade, a spavali smo u stanu. Suzini roditelji su još prije rata preselili na Unije. Popodne smo se vratili doma. Pero uvijek ponavlja da neće napustiti svoju kuću.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 5 dio

This entry is part 5 of 19 in the series Ratni dnevnik

06. listopad

U hotelu smo saznali da su sinoć napali Ploče. Poginula su dvojica civila. Jutros smo na Misi na recepciji. Danas je Gospa od Rozarja. U hotelu je jako puno ljudi iz Konavala i Župe. Nadam se da neće bombardirati i ove hotele. Uprava hotela iseljava najgornji kat zbog sigurnosti, ali ove se porodice opet vraćaju, jer i u drugim hotelima nema mjesta.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 6 dio

This entry is part 6 of 19 in the series Ratni dnevnik

09. listopad

Jutros oko šest sati Pero, Stijepo i Nikša su pošli u Mline. Vratili su se oko podne puni dojmova i doživljaja. Puca se stalno. Pošli su autom u donje Mline, jer su znali da najviše pucaju po autima po magistrali. Bilo je još rano pa su bez problema došli u donje Mline, a zatim pješke na Trgovište. Kuću su našli kako su i ostavili. Nešto hrane se pokvarilo. Nema struje pa se frižider po malo otapa. Telefon još radi. Tada su sišli opet u donje Mline, pa pored hotela krenuli u Zavrelje. Auto su ostavili dobro zaklonjen. Stijepo i Nikša su pošli do svoje kuće i baštine, a Pero u selo da vidi jesu li koze i kokoši žive, te da ih nahrani.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 7 dio

This entry is part 7 of 19 in the series Ratni dnevnik

12. listopad

Pošli smo prije šest sati. Čim smo došli u donje Mline čuli smo pucanj s brda. Ostavili smo auto ispod međe i pošli uz ulicu. Bez problema smo došli do kuće. U kući je sve u redu samo se već osjeća smrad mesa i ribe koje je bilo pohranjeno u dubinskom frižideru. Našla sam vode u bidonu pa sam očistila frižider, te sve pokvareno bacila u vreće od smeća. Vreće smo nosili u auto da bi bacili u Orsuli. Nešto teletine 7 – 8 kg. vidjela sam da vrijedi pa sam u bursi odnijela s nama. Pregledala sam i mali frižider, te ga očistila. Našla sam malo vode u teći, te skuhala kesicu juhe pa u termosu odnijela sa nama u hotel.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 8 dio

This entry is part 8 of 19 in the series Ratni dnevnik

14. listopad

Jutros slušamo na radio da se opet puca na Zvekovici. Noćas je uz dozvolu trebao uploviti brod s predstavnicima Crvenog Križa BiH. Htjeli su evakuirati bolesnu djecu koja su još uvijek u Cavtatu, u Tihi gdje imaju svoje odmaralište. Međutim, brod je iz Mljetskog konala vraćen natrag. Jučer popodne su bili doma Made, Stjepo, Nikša i Luko. I oni su pošli da očiste dubinski frižider, pa su nam rekli da češće pucaju iz mitraljeza s brda.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 9 dio

This entry is part 9 of 19 in the series Ratni dnevnik

17. listopad

Jutros smo obavili sve pripreme za odlazak, ako puste Pera, jer muškarci od 16 – 60 godina ne smiju nigdje otputovati. Uz brod kontrolira policija, i traži osobnu iskaznicu. Putuje i Suzi sa sinom Petrom. Sinoć je opet zvao Nikola pa je zadovoljan jer dolazimo. Dao nam je adresu prijatelja u Rijeci, a on će doći po nas. Kupili smo karte i tu noć prespavali u Suzi. Brod je trebao krenuti u 14 sati. Međutim uzalud smo čekali.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 10 dio

This entry is part 10 of 19 in the series Ratni dnevnik

19. listopad

Zaključili smo da je u Gružu opasno, a na brodu vrlo stroge kontrole, pa smo jutros vratili karte i ostali u hotelu. Pero je opet sretan jer ne putujemo, putovao bi samo radi mene. Suzi i Petar su u 11 sati stigli u Rijeku. Noćas je opet zvao Nikola. Sve sam mu objasnila pa je shvatio zašto još nijesmo došli k njima.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 11 dio

This entry is part 11 of 19 in the series Ratni dnevnik

21. listopad

Jutro je osvanulo tmurno i kišovito. Ne čujemo da se puca, a oko sedam sati svirala je sirena za prestanak opasnosti. Ne možemo nikud iz hotela jer pada kiša i strašno je zahladilo. Noćas je zvao Nikola pa smo dugo razgovarali. Sigurno i on osjeća da nam je to velika podrška.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 12 dio

This entry is part 12 of 19 in the series Ratni dnevnik

23. listopad

Počeo je novi dan uz preporuku da ostanemo i dalje u skloništu. Sve je slično kao i prethodnog dana. Uznemirena sam jako pa ne pišem pojedinosti. Danas je napadnut i stari dio Grada. Pogođena je Muzička škola, Muzej Rupe, i neznam što još. Pero ponekad malo izađe pred hotel, a ja se strašno bojim i pretežno sjedim u skloništu.

Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 13 dio

This entry is part 13 of 19 in the series Ratni dnevnik

26. listopad

Jutro je vedro. Primirje se poštuje pa se ne puca. Crveni Križ preko radija obavještava da se prijavi tko hoće otputovati iz Grada može u svim pravcima. Pošli smo u Grad da se prijavimo. Tamo je masa svijeta. Pero neće da čeka nego je pošao u Adele, a ja sam ostala. Izgleda da nitko neće ostati u Gradu. Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 14 dio

This entry is part 14 of 19 in the series Ratni dnevnik

28. listopad

Noćas smo opet dugo razgovarali s Nikolom. On nama ispriča što je vidio i čuo na televiziji. Još nije uspio vidjeti našu kuću. Sinoć su nam bili u posjeti Katica i Ivo Vlašić, pa nam je brže prošla večer. U istom smo hotelu smješteni. Pero se malo prehladio, ali jutros je bolje. Iako je treći dan primirja, neprijateljske snage pucaju iz lakog oružja, te su bolje učvrstile položaje. Zapalili su Gornji Brgat i crkvu sv. Ane, koja je sagrađena 1348., a obnovljena 1912. godine. Read more »

Ratni dnevnik tete Anke 15 dio

This entry is part 15 of 19 in the series Ratni dnevnik

30. listopad

Sinoć oko osam sati čula sam jače detonacije. Jutros je radio javio da se opet pucalo na Rijeku Dubrovačku. Jutros rano sam skuhala čaj za Pera, pa pošla autobusom u Robnu kuću kupiti kruh a i nešto odjeće. Više ništa nema za kupiti. Sve se rasprodalo. Police su prazne. Prije par dana sam u Gradu kupila đemper i za sada nam je dosta. Read more »