Branitelji, piće, terapija?!?

Ukro sam dio teksta koji slijedi i misli  V.Grudena sa portala Index , jer  ovo je prestrašno i jednostavno sam morao prenijeti. Članak je o branitelju koji je nažalost podlegao PTSPu. Nekoliko činjenica bode oči: PTSP može eksplodirati u svakome momentu. Mirovina od 7.000 kn mu je bila dostatna za jako puno pića, a to je vodilo u sve gore ponašanje, prijetnje i konačnu propast, u psihijatrijskom odjelu za opasne ili na bilo koji drugi način. Statistike iako puno lažu, ipak nešto pokazuju! 

Terapija je RAD i samo RAD, a ne prisiljavanje na mirovinu i besciljni život. Zašto umjesto davanja mirovine recimo 10 godina ne uzeti toliki iznos i otvoriti radno mjesto za toga čovjeka? U kombinaciji sa dijelom dionica iste firme, da čovjek zna: ako dobro rade, na kraju godine slijedi i nagrada! Tako bi ga spasili, a ne uništili. Ne samo njega, nego i posrnulu privredu, koja neće još dugo! Divno zvuči i ideja Koprivnice, zar to kod nas nebi moglo? Branitelji, pročitajte!

Ugledni psihijatar Vladimir Gruden tvrdi kako branitelji ne prijete ubijanjem sebe i drugih zato što žele na sebe privući pažnju, već zato što su, odlazeći u rat, krenuli s mišlju da su već mrtvi, a nakon njega su se ipak vratili živi te im život više ne vrijedi mnogo.

“On u sebi već smatra kako je dao život za domovinu i da je mrtav. Problem nastaje zato što oni vide da se više progone hrvatski branitelji od neprijatelja, te se pitaju zašto su dali svoj život”, objašnjava Gruden te dodaje kako se branitelji na ovakve poteze odlučuju i zato što ne vide smisao u životu nakon rata.

Problem vidi i u tome što u pojedinim dijelovima Hrvatske branitelji nakon rata nisu pronašli poslove te se ne osjećaju korisnima za zajednicu. “U Koprivnici se to ne događa zato što je tamo udruga branitelja organizirala da oni jedni drugima grade kuće”, kaže Gruden te dodaje kako tako branitelji osjećaju da su korisni i nakon toga traumatičnog iskustva rata, u kojem su već jednom odlučili da su mrtvi.

Ako ste pročitali, ako vas zanima, raspravite u svojih skoro pa pedeset udruga ima li pametnijih stvari od ispraznog baćenja politike! Možda lopate i cement po Koprivničkome modelu? Ne zamjerite što se petljam, došlo mi je…

Comments are closed.