NextGEN Gallery Plugin Not found

Jevrem Brković – crtice | Rat u Gradu

Jevrem Brković – crtice

U predvečerje raspada Jugoslavije Brković se snažno usprotivio politici koju je reprezentirao Slobodan Milošević zagovarajući miran rasplet jugoslovenske krize. Na samom početku devedesetih godina 20 vijeka Brković je, uz Slavka Perovića, bio najagilniji antiratni aktivista i protivnik Miloševićevog režima u Crnoj Gori. Zbog njegovog otvorenog Pisma izvinjenja hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima, koje je bilo reakcija na bahato ponašanje crnogorskih rezervista u zapadnoj Hercegovini, u jesen 1991. godine protiv Brkovića je podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje. U oktobru mjesecu iste godine Brković je emigrirao u Hrvatsku.

……………Pored ostalog, Jevrem Brković je u svom radu napomenuo:
„Vuk je Crnogorcima jezik zapisao i oteo im ga da bi mi evo poslije gotovo dva vijeka svoj jezik morali od drugih otimati, vratiti mu svoje ime i značenje. Inkunabule i hrisovulje je iz cetinjske riznice utovario, uz Njegoševu pomoć, i pravo s njima u Beč da ih tamo protolkuje, prouči i restaurirane vrati na Cetinje. Jezik nam je vratio kao srpski, a inkunabule i hrisovulje je za velike pare po Beču rasprodao”.

Svaki narod ima pravo da svoj jezik nazove svojim imenom. Čudim se nekim ljudima što su se okomili protiv Crnogoraca da nazovu jezik svojim imenom, izjavio je Novak Kilibarda. Ko se sada ljuti na Hrvate što svoj jezik zovu hrvatskim, ko se ljuti na Bošljake i Muslimane. Niko. Nadam se da se ubrzo niko neće ljutiti ni na Crnogorce da nazovu svoj jezik svojim imenom”

Nosioci velikosrpske ideologije, utjelovljene u crnogorskim Bjelašima, su činili sve da zatru Crnogorstvo i da ga izjednaće s Srpstvom.
Danas je Jevrem Brković predsjednik Dukljanske akademije u Podgorici i najzvučniji glas Crnogorske slobode.

DUBROVNIČE, OPROSTI !

Svoju pjesmu ‘’Dubrovniće, oprosti !’’, objavljuje Jevrem Brković 10.11.1991. i veli:

Dolaze rušitelji s istoka i juga,
Pod krvavom zvijezdom čizmaši,
Topništvo neko silo i posluga,
Gdje su se tako surovi pronašli ?

Nije iz Duklje taj sumračni svijet
Koliko mržnje, krvništva i zlosti !
S tobom na duši svi će oni mrijet,
Oprosti im, Dubrovniče, oprosti !

Comments are closed.