Bjelovar – 14

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

Nije još svanulo.Počeli smo sa pripremama. Javili su nam da uskoro počinje akcija i da će u našem području djelovanja biti prelet naših Migova. Izvadili smo maskirnu mrežu, Strijelu stavili u borbeni položaj – dignuli smo rakete. Krenuo sam na operatorsko mjesto kada su nam iznad glave, u brišućem letu, doslovce desetak metara iznad nas preletjela dva Miga 21. Nisu imali nikakve oznake , vidjeli smo pilote i oni su vidjeli nas. Pogledi su nam se sreli!

Bacili su krmače na Golubov kamen, razdvojili se svaki na svoju stranu i nestali. Sve to je trajalo četrdesetak sekundi. U isti tren je počela uzbuna u gradu i naša topnička vatra. Tako je počela akcija Tigar.

Poslije toga smo prepričavali kako bi bilo dobro da su to bili srpski avioni. Naime , Strijela 1 M ima 4 rakete koje gađaju avione u dolasku i odlasku, na visini do 5000 metara. Ima i mogućnost “stand by“ pripreme rakete i vrlo brzo jedna za drugom mogu izletjeti iz lansera. Avioni bez mamaca su vrlo ranjivi pred takvim sustavom. Sigurno bi jednog spustili na zemlju. Najveći problem općenito kod PZO je taj što moraš biti u potpunosti spreman da bi uspješno izveo gađanje, tj. da bi pogodio metu. Za avione koji su na velikim visinama imaš dosta vremena za pripremu i ispaljivanje rakete, a za avione u niskom letu samo deset-dvadeset sekundi. Pa ako si izvan vozila, računajte koliko vam treba da uđete unutra, upalite sistem gađanja, nađete metu, ulovite zahvat, malo pretjecanje i ispalite. Sigurno najmanje minutu.A avion prolazi. Na brdovitom području gdje avion ima šansu brzo umaknuti iza brda imate 10-15 sekundi vremena da ga pogodite.

Na početku rata, kada nas Srbi nisu shvaćali ozbiljno, avioni su letjeli na srednjim visinama te išli u napade većinom sa zastarjelim avionima tipa jastreb i galeb. Vozikali su se naokolo kako su i koliko htjeli. Kada smo ih počeli rušiti raketama, topovima pa i kalašnjikovima malo su promislili prije nego su počeli „dejstvovanje“. Nakon gomile srušenih aviona taktika im je postala niski, brišući let iznad krošnja drveća i cik-cak let, ispaljivanje raketa ili bombi i bijeg.  No ni tu nisu imali previše uspjeha. Naša PZO je već postala profesionalnija i uigranija, te sa odličnim sustavom promatranja i dojave bila spremna na sve taktike neprijatelja.

Series NavigationBjelovar – 13Bjelovar – 15

Comments are closed.