Bjelovar – 12

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

Tada smo bili na položaju iznad Gruža, tamo gdje sada počinje most. U to vrijeme se govorilo da će se tu jednom izgraditi most. Pogled je bio prekrasan, jer mi i moramo biti tamo odakle se sve vidi. Jedno popodne u luku uplovljava brod. Veliki, prekrasan brod, nešto kao kruzer. Polako, ali sigurno, veže se uz obalu, ljudi izlaze, kada odjednom granate! Fijuču i padaju pored broda.Znali su da je uplovio i gađaju ga. Isplovio je tako brzo, kao u crtiću. Nisam ni znao da takva grdosija može tako brzo izaći iz luke i tako odjuriti! Svaka čast kapetanu! Čim je izišao iz luke, granatiranje je prestalo.

Drugi je dan bio lijep i sunčan. Dolje kod Gruža je bila mala plaža koja se malo pomalo punila kupačima. Bile su tu mame sa dječicom, tate, mladi su skakali, idila…  Nije bilo pucnjave topova. Mi smo to ležerno promatrali dalekozorima i zavidjeli im kako uživaju.Neka bar netko uživa!

No tada su nam javili da imamo avion u zraku te da budemo oprezni. Strijelu smo imali smještenu blizu neke stijene, ali na tom položaju nismo imali široku vidljivost te smo ju pomaknuli 10 metara prema van, prema Gružu. Tako su nas i kupači uočili. Zauzeli smo položaj, ja sam osmatrao nebo i pravac iz kojeg bi mogao naići avion, okrenem se pogledam na plažu a tamo – nikog! Svi su se razbježali u minuti. Žao mi je što smo ih uplašili, ali stvarno nismo krivi za to.

 Nismo imali nimalo posla što se tiče djelovanja. Bilo je uzbuna, ali niti jedan avion nije naišao.No mi smo svaki dan bili na „poslu“ od zore do sumraka i slušali motorole.

Jednu večer smo ostali na položaju malo duže, ne sjećam se zašto i tada me stisnuo proljev.

Čučnem, vršim nuždu i pogledavam u nebo. Nebo puno zvijezda, ali i puno svjetlećih objekata koji su se kretali u svim smjerovima.Znao sam da su to sateliti, jer smo kod nas doma na početku rata znali pucati po svjetlima koja su se kretala iznad grada. Ta svjetla su ponekad bila tako jaka da ste mislili da leti vrlo nisko, ali se nikakav zvuk nije čuo.

To su bili sateliti a intenzivan odsjaj je bio od sunca. U nekom položaju, kada nas je to svjetlo prošlo , znalo se odjedanput „ugasiti“, a u stvari, sunčevo svjetlo više nije dopiralo do satelita.

Znači, čučim i gledam i mislim si kako me sada Ameri preko satelita negdje u Pentagonu gledaju kako kenjam – previše akcionih filmova.

NASTAVLJA SE

Series NavigationBjelovar – 11Bjelovar – 13

Comments are closed.