Bjelovar – 11

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

 

A na plaži grafiti: ovo je srbija, ovo je crna gora, četiri es, rade, milovan – trebinje…

U tom trenu dvije granate padnu ponovno u more, valjda je bio prebačaj. Vikne Goran: Dosta je bilo, pa nisam lud da poginem na plaži! Tek tada sam shvatio da stvarno, ali stvarno nismo tu došli ljetovati. Konačno mi je došlo iz dupeta u glavu!

Dobili smo zadatke, te krenuli na položaj . Naši zadaci:čuvati grad Dubrovnik i haubice u Orašcu sa te strane, a ostalo čuvaju Koprivničanci i pzo Tigrova. Pzo mora biti na položaju prije svitanja, pa sve do mraka jer nikada ne znaš kada mogu naići avioni. Naime naše rakete „ne vide“ po noći, već možeš samo pucati iz topova.

Tako smo mi na smjenu išli na položaj.Imali smo „stojadina“ kojim smo išli do Strijele, a druga grupa nazad na odmor. Pošto je bili ljetno vrijeme, morali smo se dizati u tri da bi do 4 došli na položaj i bili spremni, a tamo smo bili do 22 sata. Kada je položaj bio blizu Orašca onda smo se mijenjali, dva po dva, svaka smjena je bila devet sati. Kada smo imali položaj blizu Osojnika, tada smo bili zajedno cijeli dan.

Tako se ja odmaram poslije ručka, jer smo obavili smjenu ujutro.Zaspao sam u sobi.Već je bio sumrak. Odjednom, probudila me užasna buka, padnem sa kreveta, otvorim oči sve je crveno, sve kao da gori, a užasno šištanje ne prestaje. Iz onoga stanja sna, odjednom ne znam što se dešava. Srce lupa, hoće iskočiti.Otrčim dolje niz stepenice, a dečki piju kavu i jedu slane srdelice u maslinovom ulju.Svaki dobije po jednu, tako se to jede. Vičem-šta se dešava, a oni hladnokrvno- pa to je naš VBR tu iza kuće, ispaljuje rakete.Naravno, znali su da spavam i da se ovi pripremaju baš iza kuće lansirati i baš me nisu htjeli probuditi jer eto slatko spavam! U dva dana previše šokova za mene! Drugo je kada si spreman na položaju pa iščekuješ šta će se desiti, ali ovo…

NASTAVLJA SE

Series NavigationBjelovar – 10Bjelovar – 12

Comments are closed.