Bjelovar – 9

Alen Habek: Bjelovarci u Dubrovniku

MOJ DOLAZAK U ORAŠAC

 Bez lažnog dodvoravanja ikome: bio sam ponosan što idem u Dubrovnik. Stari Hrvatski grad, izmučen u ratu do tada, drugačiji okoliš od našeg ravničarskog, volim more… Sve su to elementi koji su prevladali da pristanem ići. Znao sam da neću biti heroj, da neću posmicati 100 četnika i da neću ići u borbu prsa o prsa. Ali sam isto tako znao da ću dati sve od sebe da tim oružjem što ga imam, zaštitim i dečke koji sa ćuka navode topnike i te topnike i tenkove, borce koji na prvoj crti jurišaju na neprijatelja, grad Dubrovnik.

 Oprostio sam se od Tanje (oženio sam se u 22-oj). Krenuli smo predvečer kombijem Citroenom. Goran, Ante, Alek i ja, te naš vozač Kontrec. Putovali smo preko Zagreba, Karlovca, Generalskog Stola do trajekta Prizna – Žigljan na Pagu. Paški most pa dalje do Splita, u Makarsku na kavu, Opuzen i konačno Orašac.

Bila mi je to jedna od najuzbudljivijih vožnji u životu. Inače i sam volim voziti brzo, ali sigurno, bez ulaska u škare i dovodeći se u nekakve situacije da ugrozim sebe i putnike koje vozim.            Čak volim čuti da me netko koga vozim pohvali i da kaže kako se voli voziti sa mnom. Kažem, a ne vozim uopće sporo. Ali ovo što nas je vozač Kontrec vozio i dan danas mi je urezano u sjećanju. Po onim serpentinama na Velebitu i Pagu, zavojima, ravnicama, prilikom pretjecanja, vozio nas je tako brzo kombijem koji je baš mogao i potegnuti, gdje čak ni ja ne bih pokušao brzo voziti. Ali isto tako je zračio takvom sigurnošću i znanjem da niti u jednom trenutku nisam pomislio što nam se može dogoditi ako pogriješi. Hvala mu na toj vožnji.

Stigli smo u Orašac. Našli smo dečke koje mijenjamo, zaželjeli su se kuće i htjeli su što prije krenuti doma. Preuzeli smo Strijelu, opremu, zadatke i oni su otišli. Bili smo smješteni baš u Orašcu. Sjećanja su izblijedjela, ne znam da li bih sada našao tu kuću, kod jedne obitelji, starija gospođa i čini mi se njezin sin, pedesetak godina. Mislim da je bio pomorac, kapetan broda. Baš gospodska obitelj.

Skuhali su kavu za dobrodošlicu, dali nam kolače i sjeli smo na terasu. Prekrasno…Miris mora, borova, kiwi iznad nas. Kaže gospodin da postoje muški i ženski kivi. Nisam to znao.

NASTAVLJA SE

Series NavigationBjelovar – 7Bjelovar – 10

Comments are closed.