NextGEN Gallery Plugin Not found

Dr Jakša Raguž: in memoriam Šeren Ćatović II dio | Rat u Gradu

Dr Jakša Raguž: in memoriam Šeren Ćatović II dio

 Dr. sc. Jakša Raguž  Hrvatski institut za povijest

In memoriam – povodom dvadesete obljetnice pogibije prvog dubrovačkog branitelja ŠEREN ĆATOVIĆ (20. IX. 1955. – 25. IX. 1991.)

S tim idejnim skicama iz Sekretarijata su kontaktirali TUP koji je jedini imao strojeve za proizvodnju eksplozivnih naprava. Uz direktora Ivana Vukića, u proizvodnji se najviše angažirao baš inženjer Šeren Ćatović. On je izradio planove te je u srpnju 1991. pokrenuta proizvodnja četiri minsko – eksplozivna sredstva: dvije vrste ručnih bombi – RB 1 i RB 2 (poznate kao „Tupovke“) te dvije vrste mina usmjerenog djelovanja za zaprečivanje prostora – M 1 tzv. „Prasica“ namijenjena za uništavanje žive sile i tehnike i M 2 protupješačka mina za uništavanju žive sile, koja je zbog specifičkog izgleda prozvana „Televizija“.

U Tehničkoj radionici TUP-u su izrađivani poluproizvodi – metalna kućišta za sve bombe i mine, dok ih je eksplozivom punio i upaljače postavljao poseban tim u Radionici za delaboraciju i elaboraciju mina tj. za proizvodnju i punjenje minsko – eksplozivnih sredstava, koji su 2. rujna 1991. osnovali Šeren Ćatović, kao glavni inženjer, i Aljoša Nikolić kao pirotehničar – instruktor. Prema dostupnoj građi u TUP-u i radionici za mine proizvedeno je do kraja 1991. godine 100 komada „Televizija“, dok za druge proizvode nisu poznati podaci.

Prilikom probe prvih proizvoda 25. rujna 1991. u kamenolomu „Mironja – Rudine“, kod sela Visočani u Dubrovačkom primorju, poginuo je inžinjer Ćatović. Naime on je osobno isprobao ručnu bombu koju je projektirao. Čini se da je netko u proizvodnji greškom stavio trenutni upaljač, te se bomba aktivirala odmah po udaru u kamen, eksplodiravši mu u ruci. Od eksplozivnih povreda uskoro je preminuo. Tako je inžinjer Šeren Ćatović postao prvi branitelj koji je dao svoj život za slobodu Dubrovnika. I nakon 25. rujna nastavila se proizvodnja eksplozivnih naprava u TUP-u, no zbog njegove smrti dubrovački branitelji su tijekom borbe s JNA izbjegavali koristiti „Tupovke“. Zato su drugi proizvodi koje je osmislio inženjer Ćatović, posebice “Televizije”, dali ogroman doprinos u obrani hrvatskog juga.

KRAJ

 

Comments are closed.