NextGEN Gallery Plugin Not found

DALI STE ZNALI? | Rat u Gradu

DALI STE ZNALI?

Prvi oslobođeni teritorij nije bilo Dubrovačko primorje

U jesen 1992. godine general Janko Bobetko je zapovijedao vojnom akcijom kojom su JNA i paravojne postrojbe odbačeni preko granica tada već međunarodno priznate RH. HV je oslobodila krajnji hrvatski jug, u klasičnoj vojnoj akciji je deblokirala Dubrovnik koji se dotada nalazio u katastrofalnom stanju, pod opsadom.

Taj se događaj smatra akcijom kojom je po prvi puta u Domovinskom oslobođen veći dio hrvatskog teritorija. Istine radi treba reći da je prvi oslobođeni teritorij nije bilo kopno, već – more. Kao što je Tuđman 1990. u preambuli Ustava umalo zaboravio navesti more kao državni teritorij, tako se i sada zaboravlja da je hrvatski Jadran krajem studenog 1991. bio oslobođen od prijetnji brodova JRM-a, siguran za plovidbu i pod punim suverenitetom.

Ma puko bi da ne dodam: kavih sve gluposti čovjek može napisati? Zna li ovaj kukumar koji je ovo napisao kako je bilo ulazit u Gruški porat, kad je parsto metara poviše bilo artiljerije ko u priči?!? Ako je to sigurno za plovidbu, ja sam kukumar. A i oni ONB, njesu ni znali koliko je sigurno!

A možda je pisac samo fulo godinu?!? Ili, nedaj Bože, južni dio NAŠEG Jadrana nije bio uopće važan ni bitan za plovidbu? Ma koji Cavtat i Molunat, pa to je u Turskoj.

Comments are closed.