NextGEN Gallery Plugin Not found

ONB (onaj što ga ne ima) | Rat u Gradu

ONB (onaj što ga ne ima)

   Aljoši na spomen!                                                  I legendarni Aljoša “ONB” u Dubrovačkom vjesniku čudom se čudi zbog mnogih nebuloza famoznog “Registra”. Da Aljošu po tom Registru vode u mornaričkoj pješadiji onima koji ga poznaju može biti samo žalosno, jer mu i venama teče more. A nije baš adat za penjanje po brdima… jer život ga nije štedio udaraca. Uz to što tvrdi da se 20godina sustavno laže i napuhuje, kaže Aljoša za “branitelje: “najžalosnija je činjenica da će imati pravo na pogreb sa svim vojnim počastima, jednako kao i heroji koji su obranili Hrvatsku.” Dodao bih: a udovice će uživati mirovinu…

   Ali, meni je puno žalosnije gledati tolike godine kako se sustavno pljucka na ONB, jer bi mogao zasjeniti uspjehe i slavu naše Ratne mormarice. Samo, Aljoša, priznat ćeš sa svim suborcima neke stvari:

  Dakle, tko ste vi?? Bezveznjaci, (bez uvrede!) niti imate kakve činove, niste časnici, niti ste neki poznati…ma niste čak ni političari. Obična raja, pomorci, poštovani kolege, a naše je ploviti i što nas manje vide – to je bolje!! Uz to još se nekakvo samoorganiziranje tu spominjalo?? Eto, prvi minus… Valjda je minus i to što ste bili tu od prvog ili drugog dana blokade, a ne koji mjesec kasnije kao naša slavna…itd.

 Drugo, o čemu vi to, nekakve gondule s motorom?!? Onaj Sveti Vlaho ajde, mogo bi ukrcat malo više, ali sve je to neka mizerija, ni razarača, ni topovnjače. Naoružanih… ma dajte, s čime, ni jednog bacača, ni jednog torpeda, ma… E, tu je sigurno također pogreška, jer naoružane brodove ima samo naša slavna…itd. Jedino se ne sjećam koji su to bili u našem akvatoriju, jer 91 me je pogled na one k’etene koji su nas gađali s mora izazivao veliki bijes! 

 I kakve su to akcije, kakvo je to voženje svega i svačega, ko je to organiziro i popiso, ko je izdo reverse, otpremnice i zadužnice? Čak su vam i neki novinari zahvalni, kao recimo Alec Russel, ratni novinar: “Posljednji put zidine Dubrovnika vidio sam usred rata, kada smo usred noći gliserom napuštali grad…” Dakle nosili ste i neke materijale, reportaže, svašta?? I to bez cenzure, jeli?

 A i ovo “usred noći” puno govori, ko je vama kriv što ste se vozikali po noći, pa nitko nije znao koji se vrag događa, što oni ludovi s brda pucaju po moru usred noći? Trebali ste se lijepo vozikat po danu, tako da ludovi na vama treniraju gađanje. Onda bi svi znali za vas… A ne ovako, jer i ja sam slučajno čuo čime se vi bavite u slobodno vrijeme!

 Ipak… mnoge se stvari mijenjaju, hvala onome što je objavio Registar. Ako ikada rezultat bude izbacivanje “branitelja” iz njega, možda se dogodi da ONB UBACE u neke knjige i zapise… pa da i ONB napokon dobije svoje mjesto, kao i svi oni drugi koji su dosjetljivošću, mukom i odricanjem nešto radili za pobjedu. Pa su pobrisani kao i ONB, jer su mali i nevažni, nisu ih osnivali “veliki ratnici” i generali … to jest admirali. Nego neki Aljoša, Rudi, Ivan itd… ma dajte. Ima da budete sretni što vas ima, jer kad se sjetim Miljenka uvijek mi se neki upitnici motaju po glavi!

A evo,nije puno prošlo i Aljoše više nema. Sada sa suborcima na nebu prelistava sjećanja, vjerujem ponosan na ono što je učinio. Laka ti zemlja, ratniče s mora.

Comments are closed.