KRIŽNI PUT I MUZEJ…

NAPOMENA: fotografije iz muzeja pogledajte pod ALBUMI/MUZEJ SRĐ

 Jedan naš lijepi običaj jest Križni put na Srđ. Po starim Napoleonskim serpentinama, nogu pred nogu do 416 metara visokog vrha, sa stajanjem na 14 postaja, molitvu i sjećanje na Isusovu muku. Postaje su sada bolje uređene, u kamenim pločama betonirano postolje sa drvenim križem. Bravo… Ali, serpentine su sve više izlokane, pa se posebno povratak nizbrdo pretvara u skakutanje sa kamena na kamen. Gore je išlo lako, ali nije dolje, bole me listovi i jedva hodam…

    Samo, boli me i duša. Ušao sam u tvrđavu po kojoj sam puno puta šetao dok sam radio na Srđu. Najniže prostorije bile su suhe, čak je neko vrijeme u njima bila pohranjena Atlasova arhiva. A sada?!? Zaprepastio sam se! Podovi plivaju u vodi, to su jezerca, sa plafona kaplje. Kaplje na izloške, kaplje na oružje, kaplje na slike…  Neznam dali kaplje i na ekran na kojemu se vrte poznate scene iz 91. Struja po zidovima, reflektori – sve je mokro! Tu puštati ljude je zbilja jako neodgovorno, netko će stradati od struje. Neodgovorno je i ovo zvati MUZEJEM DOMOVINSKOG RATA, to je SRAMOTA GRADA DUBROVNIKA. Zar TO pokazujemo strancima, uz naplatu ulaznice??????? Pa što će misliti o braniteljima, čije slike su mokre, zaprljane, iskrivljene?? Da je to neka ekipa s brda z dola??

    Koliko je para dobio “muzej” neznam, ali kao da nije više od 10.000 kn do danas, jer se NIŠTA nije uložilo! Malo žice i nešto reflektora, jedan ekran… par stalaka od iverice?? I sve to je upropašteno, stalci propadaju, izlošci propadaju – šteta je velika.

    Ali, onda se još nešto pitam: ako prije rata tvrđava nije bila kao sito, (tu i tamo jest malo kapalo, ali ne ovoliko!) a teško da su je rastresli pogoci jer je zbilja napravljena da odoli srednjem oružju, (pa skoro i bombama!) onda je znači nebriga uzrok ovakve devastacije. I pogled na taracu to i potvrđuje: grmlja i raslinja cijela prašuma, a sve to raste između pokrova tarace od cigle, praveći rupe kroz koje onda ulazi voda. Da je samo to  raslinje uklanjano, nebi toliko curilo. A da je investirano u obični najlon i da je tvrđava pokrivena, nebi Muzej plivao u vodi!

Comments are closed.