Packet radio-povijest

Autor: Dubo Lasić
Što je zapravo taj packet radio?

NAPOMENA: pišem ovo 19 godina kasnije, da se prisjetim i da vidim što sam zaboravio… Zato su moguće nepreciznosti i neslaganja, pa ako ih bude molim povratne informacije! Nažalost i datumi i redoslijed događaja počeli su se miješati. Ali, ovako zamišljam da bi svi koji imaju nešto reći, trebali to reći u mikrofon, ili napisati. Inače, za “proslavu” 20 godišnjice napada, bit će previše toga zaboravljeno! 

   Veza se ostvaruje na UKV radio amaterskom području sistemom “skakanja” sa brda na brdo, prvi repetitor (digipiter) “dodaje” poruku susjednom, ovaj slijedećem i tako do Zagreba ili Sarajeva, Ljubljane, Rima ili Stockholma.

   Ako će i zvučati čudno, ipak packet radio je uvod u ovo što danas koristimo – internet!! Bio je sredstvo komunikacije, slanja mailova, imao je BBS (bilten bord sustav) na kojemu su se ostavljali tekstovi, dakle recimo kao facebook… O brzinama prijenosa kakve se danas ostvaruju nije se moglo ni misliti, brzina prijenosa od 1200 BPS je tako mala da je to današnjem čitatelju teško zamisliti! Pri takvim brzinama jasno je da se moglo prenijeti jednostavne sheme, ali slike jako teško!

   Digipiteri su jedinice koje se sastoje od UKV radio stanice i računala, sa programom koji omogućuje da se primljena poruka pohrani i proslijedi slijedećem onda kada to uvjeti veze (propagacija, smetnje, nestanci struje itd) dopuste. Također sustav stalno provjerava integritet poruke i tek kada je ona kompletirana šalje potvrdu prijema.

   Poruka je tekst napisan na računalu, koji računalo pretvori u specijalne zvukove, odnosno kodira ih, te još dodatno šifrira sa zadanom zaporkom, pa je gotovo nemoguće dešifrirati poruku. Pogotovo jer svaka stanica koristi drugačiju, ranije dogovorenu, zaporku! Na običnom prijemniku to je samo nekakvo cvrkutanje, slično onome kod faksa ili spajanja na Internet. Ne tvrdim da se šifra nebi mogla razbiti, ali u nekom odlično opremljenome vojnom centru, a i tamo nakon prilično vremena i rada.

Modem na slici je moj “domaći rad” negdje davno osamdeset i neke, a priključivao se na obični Spectrum! I radilo je sve, to je bio početak packet radija u Dubrovniku. Nije u to doba bilo ni jednog digipitera u okolini, pa je trebalo čekati dobre “propagacije” (uvjete prostiranja radio valova na UKV) te sa usmjerenom antenom “pogoditi” neki od talijanskih digipitera, obično onaj na monte Garganu. Ali – krenulo je…

Taj period “uhodavanja” itekako je vrijedio kasnije kada je u ratnim uvjetima trebalo prenijeti poruke, najčešće do Zagreba.

UKV radio stanica preko koje se odvijalo slanje i prijem packet poruka.

Comments are closed.