Packet – pripreme

Autor: Dubo Lasić

Svima nam je 91 bila čudna, ali nekome se činilo pametnim napraviti neke pripreme za “ako”. I tako je packet radio krajem ljeta 91 naglo obogaćen novim stanicama i digipiterima. 
Negdje u ljeto 91, ne sjećam se datuma, ali prve su se barikade već pojavile i širile, pozvani su u Zagreb izabrani tehničari sa odašiljača, ali bez puno priče zbog čega. Nisam tada znao da smo za svaki slučaj uključeni u obranu zemlje. U Zagrebu je onima koji nisu puno znali o packet radiju održano predavanje, a tehničarima odašiljača nije bilo tako teško razumjeti bit stvari. Nekoliko nas je već bilo dobro upućenih u sve to, pa je i to doprinjelo da se sve lakše pokrene. Dobili smo i opremu, koju je svatko nosio na svoj objekat, tj odašiljač. 

Vozeći se automobilom putem od Zagreba do Splita, kolega Srđan Alujević sa Biokova i ja ulaskom u “škakljivu zonu” strahovali smo od neke nenadane balvan zasjede, koje su već neko vrijeme “funkcionirale”. Teško da bismo im objasnili antenu i radio uređaje… Ali, zahvaljujući i sreći i jako dobrom poznavanju nekih sporednih puteljaka i stramputica mog kolege Srđana, sretno smo se provukli sa cijelom skupom i osjetljivom opremom. Odahnuli smo tek blizu Splita. I drugi su bez problema stigli kući i oprema je montirana prema planu.

Trebalo je i eksperimentirati zbog uklanjanja smetnji od jakog visokofrekventnog polja na Srđu i drugim objektima, penjati se po stupovima i tražiti najbolje lokacije  antena zbog što bolje veze prema drugim stanicama, čak i u slučaju da jedan ili više digipitera ispadnu iz pogona. To se kod Zadra i dogodilo kada je bio okupiran objekat RTZ-a, ali uspjeli smo naći alternativni put, pri čemu su i neki talijanski digipiteri korišteni ako nije išlo drugačije.

Manja i jača UKV radio stanica koja je “doputovala” tijekom studenog 1991. godine. 

Comments are closed.