Packet komunikacije

Autor: Dubo Lasić

    Spektrum sa svojim ograničenjima, TV-om umjesto monitora, sa učitavanjem preko kazete sa magnetskom trakom prilično je nezgrapno sredstvo, pa se pomalo prelazilo na XT (AT je bio pojam) računala, po karakteristikama smiješno skromnim, a jako skupim, sve po današnjim mjerilima. Uglavnom se kupovalo u Minhenu (poznata Schiller strase) pa je sa carinom bilo sve skupa još skuplje.
    Ali, i modem se razvijao onako kako to u radio amaterskom svijetu ide – munjevito, naravno u samogradnji. Slovenci su bili pioniri u packet radiju, a imali su i dobre stručnjake koji su projektirali sklopove, ali i tiskane pločice koje su proizvodile privatne radionice u većim serijama i nije bilo skupo. Naravno opet je većinu elektroničkog materijala trebalo kupiti u Schiller strasse u Minhenu.
 

    Na slici je prvi “pravi”modem koji sam “složio”. Bilo je to već ozbiljno računalo, sa Z80 procesorom, epromom sa programom koji je naravno napisao radio amater, amerikanac WA8DED. Kasnije sam ih napravio još desetak, pa je mala zarada pokrila i materijal za ovaj prvi! Jednog dana, kad dobijemo muzej Domovinskog rata (?) ponudit ću i ovaj modem da ga izlože… Pa i to je dio rata?

Comments are closed.