Pogibija heroja Miljenka Bratoša IV dio

 Dr.sc. JAKŠA RAGUŽ: SMRT MILJENKA BRATOŠA

Škobalj opet ubija…

            Nakon što se doznalo za tragediju pripadnici postrojbe osiguranja Centra za obavješćivanje su uhitili Škobalja i doveli ga u svoj Stožer u zgradi ženskog đačkog doma na Pilama. Tamo ga je ispitivao zapovjednik Rudi Butković. Policajac Škobalj se kleo da nije znao tko je u vozilu, da je samo izvršavao zapovijed. Na kraju su ga neozlijeđenog pustili iz Stožera smatrajući da se radi o nesretnom slučaju. Ipak je zapovjednik Butković tijekom idućih dana obišao i bolnicu kako bi doznao uzrok smrti, i policiju kako bi doznao okolnosti pogibije. Podaci koje je tamo dobio također su ukazivali da se radilo o nesretnom slučaju.

Nakon smrti Miljenka Bratoša poslove rukovođenja Sekretarijatom za narodnu obranu preuzeo je Rudi Butković. Vijest o Bratoševoj pogibiji jako je pogodila sve ljude angažirane u postrojbama Sekretarijata.

Sat vremena nakon što se zbio tragični događaj policija je obavijestila istražnog suca Okružnog suda Dubrovnik koji je zajedno sa zamjenikom općinskog javnog tužitelja odmah izašao na mjesto tragedije. Kako je na snazi bio i policijski sat i zamračenje za cijeli Dubrovnika, odlučili su očevid nastavi tj. obaviti slijedećeg jutra. Tako je sutradan sastavljen zapisnik u tragovima nađenima na mjestu tragedije, te fotografirani tragovi na automobilu u kojem je Bratoš ubijen. Isti dan je u prisustvu istražnog suca patolog u Medicinskom centru Dubrovnik pregledao tijelo pokojnika. Potom je istražni sudac 27. listopada na položajima na Orkanskim visovima ispitao Džemala Škobalja i Ninoslava Sertića o cijelom slučaju. O svemu je Policijska uprava Dubrovnik 29. listopada izvijestila Okružnoj javno tužilaštvo. Kako je sve ukazivalo da se zbilja radilo o nesretnom slučaju pravosudni postupak je u tom trenutku stao na tome.

Za napomenuti je da ovo nije jedini slučaj u ratnom Dubrovniku da su naoružane osobe na kontrolnim punktovnima pucale na vozila koja se nisu zaustavila. Npr. u noći 15. ožujka 1992. pričuvni policajac dubrovačke posebne jedinice MUP-a Nevio Buterin je na punktu na Putu Republike pucao iz pištolja na auto kojim je upravljao pripiti vojnik HV-a Božidar Korać i koji se i pored policijskog sata nije zaustavio na znak „Stop“ zbog kontrole. Vozač je teže ranjen (zadobio je ranu na potiljku glave) i prebačen u bolnicu.

Nedugo nakon tragičnog događaja Škobalj je počinio novo ubojstvo. I ovaj put žrtva je bio hrvatski branitelj, dragovoljac od 8. listopada 1991., suborac iz njegove postrojbe, Zeničanin Salih Mehić (1954.). Postrojba kojoj su obojica pripadala početkom studenog je poslana u obranu Bosanke. Kako je napad JNA bio sve jači skupini branitelja (Dž. Škobalj, Salih Mehić, Jozo Raguž i Antun Tomaš) je 8. studenog zapovjeđeno da se povuku u Dubrovnik. Sklonili su se u kuću na rubu grada u ulici Brune Bušića. Istražnom sucu Škobalj je ovako prikazao okolnosti ubojstva:

NASTAVLJA SE

Series NavigationPogibija heroja Miljenka Bratoša III dioPogibija heroja Miljenka Bratoša V dio

Comments are closed.