Pogibija heroja Miljenka Bratoša I dio

    Zahvaljujem dr. Jakši Ragužu na dozvoli da objavim njegovo istraživanje. S Miljenkom sam se igrao u djetinstvu, upravo smo započinjali suradnju na poslovima obrane i tada se nesreća dogodila. Ova objava na blogu je još jedno hvala njegovom djelu. I danas misim da teži udarac u tome momentu nismo mogli doživjeti!  

Dr.sc. JAKŠA RAGUŽ: SMRT MILJENKA BRATOŠA

             U srijedu 25. listopada 2011. obilježena je dvadeseta obljetnica pogibije sekretara Sekretarijata za narodnu obranu općine Dubrovnik Miljenka Bratoša. I dok je široj dubrovačkoj javnosti uglavnom poznat doprinos koji je ovaj veliki čovjek i domoljub dao obrani Dubrovnika 1991. godine, do danas su okolnosti njegove smrti ostale predmetom spekulacija i raznoraznih nagađanja. Istraživanja koja sam proveo na arhivskim materijalima Vojnog tužiteljstva VI. operativne zone HV-a omogućila su mi stvaranje objektivn(ij)e i razumljive slike oklonosti u kojima se dogodila ova tragedija. Stoga povodom okrugle obljetnice stradanja ovoga heroja Domovinskog rata podastirem dubrovačkoj i hrvatskoj javnosti rezultate svoga rada.       

 Desant na Župu dubrovačku

            U drugoj polovici listopada obrana istočnog dijela dubrovačke općine doživjela je potpuni slom. JNA je 24. listopada izvršila pomorski desant na Kupare. Kako se odranije očekivalo da bi JNA mogla s mora napasti Župu dubrovačku, plaže u Srebrenom i Mlinima su bile minirane, a branitelji na položajima bili pripravni za paljenje „televizija“. Međutim JNA je napravila lažni manevar prema Srebrenom, te se vratila kako bi brodovima osigurala iskrcaj na Kupare. Udaljeni tristotinjak metara od obale patrolni čamci iz sastava 16. graničnog mornaričkog odreda su prvo topovima pucali po hotelskom kompleksu u Kuparima, kako bi pripremili pomorski desant, da bi potom ploveći Župskim zaljevom pokrivali desantne brodove pri izvršenju desanta.

            Do danas je ostalo nerazjašnjeno kako je JNA znala da Kupari nisu minirani, te zašto je branitelja bilo malo. Tijekom jutra JNA je na brdu Trapit istakla svoju zastavu. Time je pod nadzorom branitelja ostao samo uski pojas zapadne Župe, od Brgata do Dupca, koji je u datim okolnostima bilo skoro nemoguće braniti. Stoga je donesena odluka se branitelji pod zapovjedništvom Ivana Varenine povuku iz zapadne Župe. Inžinjerijski vod obrane je dobio zapovijed da se javi Varenini na Dubac, te nakon što se branitelji izvuku, dignu u zrak zapreku kod Dubca. Međutim, zbog djelovanja topovnjače inžinjerci nisu mogli tijekom dana izvršiti zadatak. Tek s dolaskom noći dvojica inžinjeraca, Dragan Nagulica i Željko Petrović su se uspjela probiti i dići propust u zrak. Međutim zbog toga što je voda odnijela dio eksploziva efekt miniranja nije bio osobit. Stoga je iste noći načelnik inžinjerije Antun Karaman u 02.00 sata dao zapovijed inžinjercima da se minira propust prema Bosanci, propusti na cestama Brgat – Komolac i Ploče – Vidikovac kao i da sruše sve prometne objekte na prostoru nadiranja JNA kako bi je što duže zadržali van Grada. Inžinjerci su tijekom 25. listopada izvršili zapovjeđene zadatke te se povukli u Grad.

NASTAVLJA SE

Series NavigationPogibija heroja Miljenka Bratoša II dio

Comments are closed.