Ratni dnevnik tete Anke 2 dio

Dnevnik iz Domovinskog rata (15.9.-18.11.’91.)

Posted on by gdja Anka Duper

Već u toku ljeta 1991. godine u Dubrovnik su stigle izbjeglice iz Vukovara, uglavnom žene i djeca. Smješteni su u hotel “Jadran” u Lapadu. Tužno je bilo sretati ih putem žalosne, izgubljene, obično s najlon kesom u ruci. Jedno jutro u hotelu “Astarea” gdje sam radila govori mi moja prijateljica Ana Knego: “dolazi pomalo i jesen, a izbjeglicama fali odjeće. Jučer je bila moja mama te im odnijela nešto što misli da bi im bilo potrebno. Hoćemo li i mi pripremiti nešto odjeće i obuće pa poći?” Složila sam se. Ujutro mi govori: “znaš što mi je rekao muž? Odnesi im ali znaj da nas očekuje isto”. Mi smo se tome smijale, i mislile kako je on veliki pesimista, jer nijesmo vjerovale da će do toga doći.

15. rujan 1991.

Cijeli dan kao i nekoliko prethodnih dana vidimo vojne brodove ispred Kupara. Njihovi motori se čuju i po noći, a po danu pristaju.

16. rujan

U Kuparima je dugo smještena vojska JNA a u sklopu je i vojno odmaralište. Oni su se odmah predali, te noćas brodovima prevoze opremu i vojsku. Neki vojnici su dezertirali. Sada su hoteli u Kuparima pod upravom Općine Dubrovnik i MUP-a Dubrovnik.

17. rujan

U 23,30 sati zračna uzbuna u cijeloj Hrvatskoj, a to je proba da se utvrdi koliko smo spremni za eventualni rat. Tada sam se zatekla u bolnici u Dubrovniku na odjelu. Sutradan se ispraznila bolnica, samo su ostali najteži bolesnici. Obučavaju se zdravstveni radnici kako zbrinuti povrijeđene.

18. rujan

Saznali smo da su četnici na Ivanici spremni za napad na naše područje. Svi naši dobrovoljački odredi su na zadatku, a mnogo žena i djece je pošlo u Dubrovnik provesti noć. Nije se dogodilo ništa. Anita i ja smo prespavale kod Suzi, a Pero je ostao kod kuće.

23. rujan

Cijeli je dan bilo pucnjave na Debelom brijegu (granica sa Crnom Gorom), a više se ne može do Herceg Novog. Nijesu prelazili na našu teritoriju. Iz Vitaljine (selo najbliže crnogorskoj granici) je iselilo oko 140 žena i djece. Za njih je otvoren hotel “Minčeta” na Babinom kuku. Već od ranije žene i djeca iz Postranja i Brgata spavaju kod rodbine u Gradu. Ovu noć je bilo pucnjave s Ivanice. Jedna granata je pogodila privatnu kuću i izazvala požar, koji je brzo ugašen. U kući tada nije bilo nikoga.

NASTAVLJA SE

Series NavigationRatni dnevnikRatni dnevnik tete Anke 3 dio

Comments are closed.